verhaal 21 – VARKENS ZIJN COOL

Ilona met Aagje de Tweede onder de warmtelamp

VARKENS ZIJN COOL

verhaal 21

Aagje de Tweede is gebiologeerd door de nieuwe big. Ze hangt de hele tijd bij hem rond. Het zal de geur zijn van hun gedeelde verleden. Zelfde bedrijf, zelfde boer. Het is maar goed dat er nog een hek tussen haar en de nieuwkomer staat. Ze kiften wat af. Schuimbekken, happen, bijten, zo ken ik de biggen weer. Voor de zekerheid heb ik vast een nieuwe voorraad Groene Leem ingeslagen. Na ruim 12 jaar varkenshoeden kijk ik niet meer op van een wondje meer of minder.

Dat was een verrassing, afgelopen dinsdag, toen de big met zijn moeder arriveerde. Stond Ilona ook ineens nog op het erf met een begeleider. Ze had haar best gedaan. Het t-shirt van boer Edwin, Varkens zijn Cool, had ze als uitgangspunt van haar outfit gekozen. De rest er op afgestemd in roze en rode tinten. Ze zat er trots bij. Natuurlijk hadden we die dag in de varkensschuren bij boer Edwin al uitgebreid nabesproken. Ze kwam iedere zondag naar Aagje. Ilona’s conclusie: ik ben verdrietig om het varkensbedrijf, maar boer Edwin en zijn vrouw zijn hele lieve mensen.

Villa Varkensgeluk kon ze helaas niet in. Een loodzware rolstoel door de modder, dat is geen goed idee. Ze heeft een poosje buiten staan kijken, er viel nog genoeg te zien. De nieuwe big die voortdurend in en uit rende, de scène met de taart, Aagje die om haar heen scharrelde.

Toen het te fris werd nam Cees haar en Aagje mee de boerderij in. Lekker bij de kachel, warme bofkontsoep en een eigen big aan je voeten, Ilona hoorde je niet klagen. Even later schoof het overgebleven gezelschap ook aan. Kon ik boer Edwin meteen even bijpraten over Aagje.

Aagje de Tweede is nu ruim een maand bij Familie Bofkont, groeit als kool en heeft haar draai gevonden. Haar oog is op Mister Frisling gevallen. De liefde tussen het wilde zwijntje en dit kiloknallertje is wederzijds. Natuurlijk, ook deze twee biggen ontkwamen niet aan die omslachtige kennismakingsrituelen van varkens. Maar dat is allemaal weer achter de rug en nu maken ze samen Het Beloofde Varkensland onveilig.

Fijn voor Aagje, heerlijk voor Mister Frisling en een uitkomst voor mij. Geen gebroken nachten meer, geen flesjes melk meer, geen zorgen meer over Frisling’s eenzaamheid. Hoe lief Zeeman ook voor hem is, Zeeman is en blijft een oude oom. Aagje en Mister Frisling zijn op een paar maanden na even oud. Een perfect koppeltje dus.

En hoe gaat het nu met de nieuwe big en zijn moeder? Op de vijfde ochtend van hun nieuwe leven schoot ik ineens wakker. WAT WAS DAT VOOR GELUID?