verhaal 10 – TUSSEN KOP EN KONT

Boer Edwin met Superfokzeug 1281

TUSSEN KOP EN KONT

verhaal 10

In de aanloop naar de grote dag las ik dit in de nieuwsbrief van een genetica-gigant:

‘Input, proces en output. Zoals bij elke zeug bepalen INPUT (voer en sperma) en OUTPUT (biggen en mest) het saldo. Bij Hypor zijn we van mening dat de processen, alles tussen kop en kont, uiteindelijk het saldo bepalen. De Hyporzeug gaat efficiënt met voer om, heeft een uitstekend grootbrengend vermogen, vraagt weinig arbeid en produceert uitstekende vleesbiggen. Deze processen verlagen uw INPUT en verbeteren uw OUTPUT. Voor meer informatie kunt u mailen naar etc.’

Ze moesten daar eens weten. Dat de zeug 1281, ‘die weinig arbeid vroeg en uitstekende vleesbiggen produceerde’, met pensioen mocht naar Het Beloofde Varkensland.

Boer Edwin stond al met haar in de krant als vooraankondiging: ‘Superzeug 1281 gaat naar Het Beloofde Varkensland! HEERHUGOWAARD – Het lijkt wel een sprookje: fokzeug 1281 verhuist naar het Beloofde Varkensland in Amstelveen. Samen met haar laatst geworpen big. In een wit huisje met een strobed van formaat. Een leven van moederen, buiten zijn, wroeten in de modder. Maar er zit ook een serieuze kant aan het verhaal: het imago van de varkensboeren waar Heerhugowaarder Edwin Snoek (40) graag wat over kwijt wil. Voor meer nieuws hierover zie de Alkmaarsche Courant van 5 december.’

Het stond nog niet gedrukt of de fans van Familie Bofkont stuurden Sinterklaasgedichtjes.

‘Met Sinterklaas komt naar Het Beloofde Varkensland twaalféénentachtig
En wat is ze prachtig!
Ze komt samen met haar laatste kind,
wat iedereen geweldig vindt.
Ze mag gaan genieten van haar rust,
en wordt niet na flamberen geblust!
Want zoals de meeste het wel weten,
worden varkens massaal gegeten.
Niks geen liefde, of warmte van een lekker hok,
maar de wagen in gedreven met een stok!
Maar, gelukkig niet voor 1281
nee wis en waarachtig!
Samen met haar kind, gaat zij genieten,want…….
Ze gaan wonen op Het Beloofde Varkensland!!!’

Hoe was dit toch allemaal met elkaar te rijmen? Het bedrijf dat fokzeugen als louter machines zag, een trotse varkensvermeerderaar in de krant omdat zijn superfokzeug met pensioen naar Het Beloofde Varkensland mocht en dan die hartverwarmende gedichtjes van varkensfans?

Ooit sprak ik een psychiater die varkensboeren psychopaten noemde. Ik protesteerde. Boer Edwin en zijn vrouw Bianca? Die aardige mensen die ons zo hartelijk ontvingen en die zo lief voor Ilona waren? Psychopaten? Hou toch op.

Aan de andere kant die genetica-gigant met die wervende brochuretekst ‘tussen kop en kont’. ‘Input en output’. De vervreemding ten top. Er werken daar toch ménsen op dat bedrijf? Je zou die directeur zo achter zijn bureau vandaan trekken. Misschien moest die eens langskomen op Het Beloofde Varkensland voor een kopje koffie. Samen met de werkvloer. Allemaal. Het hele bedrijf. Varkens aaien, van kop tot kont.