verhaal 19 – STAATSBEZOEK

aankomst La Mama op Het Beloofde Varkensland

STAATSBEZOEK

verhaal 19

Waar was Zeeman eigenlijk? Brutus? Vrouw Vos? De zware jongens van Familie Bofkont staan allemaal op het land. Wat hadden zij hier graag bij willen zijn. Nu hangen Herman en Zeus reikhalzend achter een hek. Balen! Het kon niet anders. La Mama en haar big moeten hun Villa Varkensgeluk veilig kunnen betreden.

De ontvangst heeft alles weg van een staatsbezoek. Hare Majesteit La Mama, kroonprins Big, de persmannen in de rol van security, boer Edwin als locoburgemeester van Het Beloofde Varkensland. En dan was ik de persvoorlichter. Plus natuurlijk nog die mokkkende bende achter de dranghekken. Zij staan niet op de gastenlijst.

Brutale Griet is er doorheen geglipt. Echt iets voor haar. Boer Edwin houdt haar met een hand tegen, met zijn andere probeert hij de klep open te krijgen. Zijn veevoerleverancier schiet hem te hulp.

En daar zijn ze! Big 170 staat vooraan, dwars, afgezonderd van zijn moeder door een aluminium schot. La Mama achter in het karretje, haar verbaasde neus door een kleine opening van het schot gestoken. Net herenigd, nu al weer gescheiden. Veevervoer naar de letter van de wet. Het ziet er akelig uit, maar, dat moet gezegd, niet geheel onverstandig. Hier is over nagedacht. Zegt Dokter Peter dat ook niet altijd? Zo krap mogelijk vervoeren. Gescheiden. Dan voorkom je ongelukken als je plotseling boven op je rem moet staan. Kan er geen dier door de kar heen vliegen. Inderdaad. Stel je voor dat La Mama bovenop haar biggetje zou vallen…

Er ligt wel zaagsel op de vloer. Dat is lief van boer Edwin. O kon La Mama maar even bellen met haar achterban. Wat zou zij een hoop te vertellen hebben aan haar collega’s. Moet je nou eens horen! Wat ik hier niet allemaal meemaak! Zaagsel op de vloer!

First in, first out. Boer Edwin neemt de big in zijn armen en zet hem voorzichtig op het erf. Nu La Mama nog. Maar daar hebben we de wethouder van Juinen weer. Brutale Griet is hem voor. Ze steekt haar kop naar binnen. La Mama kijkt haar recht in de ogen. Goedemiddag. Aangenaam kennis te maken. Het duurt niet lang of koe en varken staan neus aan neus. Daar verschijnt het hoofd van de veevoerleverancier in de opening van het achterdeurtje. Nu kan hij alles op de voet volgen. Die heeft straks thuis wat te vertellen aan tafel. Maar eerst nog koffie met taart.

Moeder en kind lopen zij aan zij over de rode loper het varkenspaleisje binnen. La Mama duwt haar neus in het stro. Ze loopt een rondje. Boer Edwin en zijn familie nemen plaats op de strobalen. De pers is tevreden.