verhaal 6 – OP HET BELOOFDE VARKENSLAND

Aagje de Tweede op Het Beloofde Varkensland

OP HET BELOOFDE VARKENSLAND

verhaal 6

Pas bij de RAI gaf de big zich gewonnen. Bijna op Het Beloofde Varkensland. Gelukkig. ‘Nu gaat het allemaal goed komen,’ zei ik opgewekter dan ik me voelde. Ik wist wat er allemaal nog komen zou. Een voorlopig ongelukkig biggetje, gebroken nachten, de inburgering bij de rest van de bofkonten. Maar het was altijd goed gekomen, dus waarom deze keer ook niet? Nu eerst maar eens zorgen dat het biggetje veilig in het stro lag en dan Ilona nog terug brengen naar huis. Midden in de nacht reed ik voor de tweede keer het erf op. Nu in de Volvo. Ilona lag lekker op een oor in Nijmegen en de pausmobiel stond weer voor haar deur. Gauw naar het biggetje! Die sliep als een roos. Ze werd zelfs niet wakker toen ik voorzichtig naast haar onder het dekbed kroop.

Maar slapen was er bij míj niet bij. De middag liet me niet los. Al die moedervarkens, al die biggetjes en niet te vergeten de beer die aan het eind van de stal lag te sippen. Af en toe had hij een verzetje. Even een loopje achter de zeugen langs in de dekstal. Dat was zíjn werk en daar was hij goed in. Zorgen dat de dames zo snel mogelijk weer goesting kregen om gedekt te worden. Ze werden wild van zijn lucht. Berengeur. Het wordt zelfs in spuitbussen verkocht. Maar er was nog iets anders dat me uit de slaap hield en de volgende ochtend verstuurde ik deze mail:

‘Goedemorgen E. & B., Nogmaals dank voor de hartelijke ontvangst en de open manier waarop jullie over het bedrijf vertelden. Weer wat geleerd, die stressnil, de moeite waard om uit te zoeken voor hier. Maar goed dat ik een dekbed meegenomen had, die deed nog goed dienst als dwangbuis voor de big. Wat is die sterk! We hebben haar tijdens de rit met man en macht in bedwang moeten houden. Maar het is allemaal goed gekomen. Lekker onder de warmtelamp zocht ze een plekje onder het stro en daar ligt ze nog steeds vast te slapen. Ilona is in de zevende hemel, ze was er niet bij weg te slaan. Ze was pas om 1.00 uur vannacht terug in Nijmegen. Volgende week komt ze weer.

Iets anders: Ik was geraakt toen 1281 ter sprake kwam, door jullie begaandheid met deze trouwe zeug. Dat zette me aan het denken: Mag ik haar een oude dag aanbieden op Het Beloofde Varkensland? Ik heb een mooie plek met uitloop voor haar en één van haar biggen. Dan kan ze haar laatste big in alle rust om zich heen houden. Uiteraard betaal ik dan gewoon de prijs die jullie er voor moeten hebben, dat staat buiten kijf. En jullie zijn natuurlijk welkom voor bezoek! Ik hoop te horen.

Hartelijke groet,

Dafne Westerhof / Het Beloofde Varkensland’