verhaal 33 – BOEREN & BURGERS

bijschrift

Boeren & Burgers

verhaal 33

Op de boerenschool kreeg ik het idee voor workshops met boeren en burgers in de hoofdrol. Alles moest anders. Maar hoe? Ik wilde dat boeren en burgers zich in elkaars standpunten zouden verdiepen. En hoe kon dat beter dan ze letterlijk in elkaars schoenen te laten staan?

Op de theaterschool waren de improvisatielessen altijd een belevenis. ‘Dafne, jij bent getrouwd met een zeeman. Je man was voor lange tijd op zee. Toen hij vertrok was je in verwachting. Vandaag komt hij thuis en verheugt zich op de baby. Nu kun je er niet meer onderuit. ‘Jullie’ kindje is zwart. Hoe ga je hem dat uitleggen?’ Dat soort opdrachten.

De boer als burger en de burger als boer. En daar dan een spelopdracht om heen verzinnen. Een concrete situatie waarin ze wel in elkaars gedachtenwerelden móeten duiken. Als ik straks een boerderij heb, ga ik dat organiseren, dacht ik.

Op een dag kreeg ik een klus bij de Dierenbescherming. Hun vrijwilligers moesten zich voorbereiden op gesprekken met gemeente-ambtenaren over jachtvergunningen. Kon ik daar wat mee? Het werd een gedenkwaardige dag. ‘Jij bent van de Dierenbescherming en jij bent de ambtenaar.’ Ik gaf ze afzonderlijk van elkaar hun spel-informatie. De vrijwilliger mocht natuurlijk niet van te voren weten dat de ambtenaar net een heerlijk jachtweekendje achter de rug had. En toen moesten ze de vloer op.

Nou dat heb ik geweten. De vrijwilligers waren woedend. Hoe kón ik? Ik wist dat ik een sleutel in handen had. En ook hoe precair die workshops tussen boeren en burgers zouden worden. Kon die kloof wel gedicht worden?

Tussen boerenschool en La Mama zitten 15 jaar. De workshops tussen boer en burger kreeg ik niet van de grond. Goed idee, maar te gevoelig. Had ik er boer Edwin over verteld? Ik denk het wel.

Op een zondag staat hij ineens voor mijn neus. Met grote passen beent hij over het podium richting koffietafel. Hij is de eerste. Heb ik iets gemist? Heeft hij ingeschreven voor de Familie Bofkont Workshop? Nee. Hij is gespannen. Als even later de stal volstroomt met dierengekken staat hij er als een fremdkörper bij. Is dit een misverstand? Dacht hij dat dit zo’n boer en burger workshop zou worden? En zo onverwacht hij er ineens was, zo ineens is hij ook weer vertrokken. Verwarrend.